Voor al uw reparaties aan de fiets en rollator;
|
||
|
Overige voetproblemenLikdoornsLikdoorns zijn erg vervelend. Ze worden ook wel eksterogen genoemd. Oorzaken zijn druk (van bijv. schoenen) en wrijving. In sommige gevallen ligt het aan verzwakte banden en spieren in de voeten, waardoor de middenvoetsbeetjes tegen elkaar wrijven. Likdoorns komen het meeste voor op de kleine teen en tussen de kleine teen en de 'ringteen'. Daarnaast komen ze bij hamer- en klauwtenen voor op de tenen en op de teentoppen. De behandeling bestaat uit het weghalen van de likdoorn en, indien mogelijk, ook de oorzaak. Er zijn verschillende hulpmiddelen die u thuis kunt gebruiken. Een likdoornpleister raad ik af, deze verergeren vaak de klachten.
Ingroeiende nagels ontstaan vaak door verkeerd of te kort geknipte nagels. Een behandeling van deze nagels is niet pijnloos, maar zeker effectief. Er wordt een gaasje met jodium of podilon onder de ingroei aangebracht, waarna de nagels hier overheen groeit. Dit duurt ongeveer 6 tot 12 weken. In die tussentijd is het aan te raden 1 tot 2 keer terug te komen voor een controle. Er is een verschil tussen een ingroeiende nagel en een ingegroeide nagel. Als hij aan het ingroeien is, doet het zeer. Als hij ingegroeid is, is hij dik en rood en dus ontstoken.
Hamertenen / Klauwtenen zijn zeer lastig bij het kopen van schoenen. Doordat de bovenkant van de tenen naar boven buigt, gaat de voorkant op de grond staan. Dit veroorzaakt druk, wat likdoorns kan veroorzaken. Ook op de bovenkant van de tenen kunnen likdoorns gevormd worden. De behandeling bestaat uit het weghalen van de likdoorn(s) en samen met u kijk ik naar de schoenen. Hierbij kan ik u adviseren over waar u op kunt letten bij het kopen van schoenen en is er de mogelijkheid eventueel hulpmiddelen te kopen die de druk verminderen. Ook is er de mogelijkheid om het operatief te laten verhelpen. Indien u dit overweegt, kunt u een afspraak maken bij de orthopedisch chirurg in het ziekenhuis voor informatie.
Doorgezakte voorvoeten zijn in veel gevallen is het aangeboren. De banden en spieren in de voet zijn verzwakt, waardoor de gewrichten tussen de middenvoetsbeentjes en de tenen inzakken. De klachten zijn te verhelpen met steunzolen en goede schoenen. Als het niet is aangeboren, kan het langzaam maar zeker worden veroorzaakt door lange tijd (te) hoge hakken te dragen. Een lange tijd moet u zien als jaren.
Hallux valgus is beter bekend als 'die knokkel bij mijn grote teen'. Regelmatig krijg ik te horen dat die knokkel zo veel pijn doet en de vraag of ik daar niks aan kan doen. Bij sommige mensen is deze hallux valgus aangeboren. Wanneer het op jonge leeftijd wordt ontdekt, kan een nachtspalk nog uitkomst bieden. Dit gaat dan vooral over kinderen tot 8 jaar. Op latere leeftijd is er altijd te mogelijkheid om het operatief te laten verwijderen. De huisarts geeft een verwijzing vanaf 25 jaar, maar het ziekenhuis maakt nog wel eens een uitzondering. Een hallux valgus gaat 99 van de 100 keer gepaard met een scheef groeiende grote teen. De mate van scheefgroeien verschilt per persoon en zelfs per voet. Schoenadvies bij jonge kinderen met hallux valgus is goed letten op de breedte van de schoenen. Deze schoenen zijn wel vaak wat duurder. Voor kinderen tussen de 10 en de 20 geef ik als advies: ga niet te veel met de mode mee. Vooral meisjes willen graag op hakken en ballerina's lopen, maar heeft een negatief effect op de hallux valgus. Daarnaast gaat deze schoenen ook extra snel stuk op de plek van de knokkel.
|
|
|